19 de nov. 2010

INTERDICCIÓ A L'ARBITRARIETAT


  • Interdicció a l'arbitrarietat:

És la prohibició que els poders públics actuen d'acord a la simple voluntat dels seus titulars, sense ajustar-se a les normes, és a dir, significa que les autoritats no poden prendre decisions arbitràries (aquelles que infringeixen el principi d'igualtat de tractament dels administrats davant l'aplicació de la llei i les regles objectivament determinades). En l'Estat de Dret regeix l'imperi de la llei, a la qual estan subjectes tots els poders. L'arbitrarietat, caracteritzada per l'actuació sense fonament jurídic (discriminació injustificada i absència de justificació racional de les decisions adoptades) és pròpia de les tiranies i la pot exercir o bé el legislador o bé l'Administració. La Constitució espanyola (Art. 9.3.) garanteix la interdicció a l'arbitrarietat als poders públics, que estan de la mateixa manera que els ciutadans subjectes a la Constitució i a la resta de l'ordenament jurídic.


El terme ha aparegut al diari El País en la notícia: http://www.elpais.com/articulo/Comunidad/Valenciana/Luna/acusa/PP/banalizar/corrupcion/sostener/Camps/elpepiespval/20100729elpval_6/Tes


He definit el terme gràcies a l'enciclopèdia jurídica: http://www.enciclopedia-juridica.biz14.com/d/interdiccion-de-la-arbitrariedad/interdiccion-de-la-arbitrariedad.htm , el blog dura lex http://garciamado.blogspot.com/2008/01/el-principio-de-interdiccin-de-la.html i els apunts de dret constitucional.


Publicat per Laura Piera Boronat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.