20 d’oct. 2010

Tribunal Suprem

Aquest pot definir-se com l´òrgan constitucional de l´Estat Espanyol que es troba a la cúspide del Poder Judicial.Té la seva sede en Madrid i es superior en tots els ordres, exceptuant el que està disposat en matèria de garanties constitucionals la responsabilitat de les quals descansa en el Tribunal Constitucional, aliè al Poder Judicial.

El Tribunal Suprem és el tribunal d´última instància (final) en tots els casos i les seues decisons només poden ser deixades sense efecte quan el Tribunal Constitucional troba lesió dels drets i llibertats consitutcionals.
No obstant això, en l´ambit penal la seua Majestat el Rei pot deixar sense efecte fins i tot les condemnes imposades o ratificades pel Tribunal Suprem, en exercici del dret de gràcia que la Consitució li reconeix, a proposta del Consell de Misitres.

Coneix i decideix en única instància els processos de responsabilitat civil o penal contra el President i els ministres del Govern de la Nació, els senadors i diputats de les Corts Generals,el President i els Magistrats del propi Tribunal Suprem i vocals del Consell General del poder Judicial, el president i els magistrats del Tribunal Constitucional i altres integrants d´altres institucions de l´Estat i de les Comunitats Autónomes

Així mateix, coneix i decideix els processos d´ilegal.lització de partits polítics, a instància exclusiva del Ministeri Fiscal o del Govern.
També, coneix i decideix els recursos ordinaris i extraordinaris previstos per la Llei contra les resolucions dels tribunals inferiors

Finalment, coneix i decideix atres processos que la Constitució o la Llei reserven a la seua competència.

http://www.lasprovincias.es/20101020/mas-actualidad/politica/garzon-gurtel-escuchas-201010201336.html

Cap comentari: