18 d’oct. 2010

Delicte

en sentit dogmàtic es definit com una conducta, acció u omissió típica (descrita per llei), antijurídica (contaria a Dret), i culpable a la que correspón una sanció denominada pena. Suposa una acció u omissió tipificada i penada per la llei. En sentit legal, els codis penals i la doctrina defineixen "delicte" com tota conducta contraria al ordenament jurídic del pais a on es produeix.

www.expansión.com/jurídico/
http://www.http//es.wikipedia.org/wiki/delito

1 comentari:

  1. Podríem haver afegit una de les nombroses classificacions existents sobre els delictes.
    En primer lloc, en alguns ordenaments jurídics es distingeix entre delicte públic(aquell acte il·lícit que ofèn a l'Estat, i aquest és per tant l'encarregat de sancionar-lo mitjançant la pena corresponent)i delicte privat (aquell que ofèn a un particular,es tracta amb un judici ordinari i la indemnització en concepte de pena és un valor múltiple del dany causat).
    D'altra banda, trobem una altra classificació de delictes molt més concreta i minuciosa:
    -Per les formes de culpabilitat: delictes dolosos(l'autor del delicte ha obrat maliciosament, sabent que amb la seua conducta està causant un dany a un 3r) i culposos (l'autor ha comés el delicte per negligència, inconsciència o ignorància,de manera involuntària).
    -Per la forma d'acció: comissió (sorgeixen de l'acció de l'autor), omissió (abstenció, és a dir, no es realitza un acte per al qual estem obligats per una norma) que al seu torn pot ser pròpia o impròpia.
    -Per la qualitat del subjecte actiu: comuns (realitzats per qualsevol persona) i especials (realitzats per un nombre limitat de persones, aquelles que tenen les característiques especificades per la norma;són aquells que realitzen certes persones relacionades amb un càrrec públic, o fici o professió determinades).
    -Pel resultat: formals (exegeixen la producció d'un determinat resultat) i d'activitat (el que es consuma mitjançant la producció d'un dany efectiu que el delinqüent es proposa).
    -Pel dany que causen: de lessió (hi ha un dany observable en el bé jurídic) i de perill (ni es requereix la producció d'un dany en el bé jurídic, tan sols que haja sigut posat en perill).
    La classificació podria allargar-se molt més, tanmateix hem considerat que ja és suficient.


    Publicat per Laura Piera Boronat

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.